10.1.2019

Paras pikakimchi ja kimbap eli korealainen sushi

Olen valtava kimchifani, mutta ainoa vuosien takainen kokeiluni tehdä kimchiä oikeaoppisesti fermentoimalla meni pahan kerran mönkään (vika varmaankin oli kokissa, ei reseptissä...). Pahimpaan kimchinhimoon olen kuitenkin tehnyt pikakimchiä, joka valmistuu muutamassa tunnissa. Parhaimmillaan salaatti tosin on vähintään yhden yön maustumisen jälkeen. Nyt kokeilin ensi kertaa pikakimchiä itse valmistetulla vegaanisella kalakastikkeella, joka toimikin  aivan oivallisesti!

Pikakimchi päätyi tällä kertaa korealaisen sushin eli kimbapin täytteeksi. Kimbap muistuttaa japanilaista makirullaa, mutta on sitä arkisempi ja ruokaisampi. Wikipedia kutsuukin sitä osuvasti sushin maalaisserkuksi.  :-)


 

Kimbap (4 rullaa): 

1 annos pikakimchiä (alla)
4 arkkia nori-merilevää
300 g puuroriisiä
1 lehtisellerin varsi
50 g baby-pinaattia (tai lehtisalaattia)
n. 200 g seitan-kebabia 
 1 valkosipulinkynsi
1 rkl soijakastiketta
mustapippuria
seesamiöljyä  
ruokaöljyä (paistamiseen)

1. Valmista pikakimchi muutamaa tuntia etukäteen tai mieluiten jo edellisenä päivänä.  

2. Valmista riisi ja kimbap-täytteet:

Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita kannellisessa kulhossa seitan-kebab, valkosipuli, soijakastike ja muutama pyöräytys mustapippuria myllystä.  Marinoi jääkaapissa, kunnes sushiriisi on valmista.

Huuhtele puuroriisiä lävikössä, kunnes vesi ei enää näytä samealta. Kypsennä riisi pakkauksen ohjeen mukaan tai esimerkiksi riisinkeittimessä. Siirrä kypsä riisi heti laakeaan kulhoon jäähtymään.  

Kuumenna paistinpannussa tippa ruokaöljyä ja paista seitan-kebabia siinä kovalla lämmöllä 3-5 minuuttia, tai kunnes se saa vähän paistopintaa. Siirrä jäähtymään. 

Leikkaa selleri pitkittäissuunnassa ohuiksi tikuiksi. Huuhtele baby-pinaatti


3. Kokoa sushirullat. 

Jos homma ei ole entuudestaan tuttua, kuvallisia ohjeita löytyy sekä netistä että useimpien nori-leväarkien pakkauksesta. Apuna voi käyttää bambumattoa tai kelmua, mutta arkena pyörittelen rullat yleensä ihan käsin, vaikka lopputulos näyttääkin ronskimmalta kuin ravintolassa.

Laita arkki nori-merilevää puhtaalle alustalle kuten leikkuulaudalle. Levitä päälle ohut kerros riisiä. Painele riisiin päähän noin 5 cm päähän arkin reunasta poikittaissuunnassa lovi, johon täytteet kasataan: ensin lehtiselleri, sen jälkeen seitan-kebab, pinaatti ja lopuksi kimchiä. Täytteitä tulee olla tasaisesti koko arkin leveydeltä. Rullaa lopuksi itsestäsi poispäin ja painele rullan reuna kiinni valelemalla sitä vesitilkalla. Käsien kostuttaminen auttaa myös riisin käsittelyssä.

Leikkaa rulla hyvin terävällä veitsellä noin sormenleveyden paksuisiksi paloiksi. Päätypalat ovat aina vähän ruman näköisiä, mutta hyvältä nekin maistuvat! 

Valele palojen päälle seesamiöljyä ja tarjoa täytteestä yli jääneen kimchin kanssa. 

Pikakimchi: 

1 keskikokoinen kiinankaali
1 porkkana
 1/2 purjosipulia
3 valkosipulinkynttä 
3 cm pala tuoretta inkivääriä
2 rkl vegaanista kalakastiketta *
2 rkl srirachaa tai muuta chilitahnaa ** 
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl tummaa sokeria
1,5 rkl suolaa


** Tai oman maun mukaan. Tulisuutta pikakimchiin voi lisätä myös tuoreella chilillä ja/tai chilijauheella. 




Leikkaa kiinankaali pituussuunnassa 4 osaan. Pilko osat edelleen noin kaksi sormea leveiksi paloiksi. Laita kaalinpalat kulhoon yhdessä suolan kanssa. Sekoita hyvin. Laita päälle paino, esimerkiksi painava lautanen. Pidä huoneenlämmössä noin tunnin ajan. 

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri

Valmista mausteseos: sekoita yhteen valkosipuli, inkivääri, 'kalakastike', sriracha, riisietikka ja sokeri. 

Hienonna purjosipuli ja raasta porkkana tai leikkaa ohuiksi viipaleiksi. 

Huuhtele kiinankaali lävikössä kylmällä vedellä ja painele jokseenkin kuivaksi.  Laita samaan kannelliseen lasikulhoon tai tölkkiin mausteseos, purjo, porkkana ja kiinankaali. Sekoita huolellisesti. Parhaan lopputuloksen saa hieromalla maustetahnan vihanneksiin käsin.

Anna maustua jääkaapissa vähintään muutama tunti, mieluiten yön yli.

Kokeile pikakimchiä kimbapin lisäksi keitoissa, padoissa, kulhoissa, dumplingien lisukkeena tai esimerkiksi gua baojen täytteenä. Pikakimchin pitäisi säilyä jääkaapissa noin 2 viikkoa, joskin meillä se on yleensä mennyt hetkessä parempiin suihin. :-) 

2 kommenttia:

  1. Onpas ihania ohjeita sulla. Korealaisessa ravintolassa Helsingissä maistanut susheja sekä Kimchiä. On hyvää. Pitää tätäkin kokeilla itse tehdä. Susheja oon muuten kyllä tehnyt todella monesti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! Kimbapin valmistus varmasti sujuukin helposti, jos on tehnyt aikaisemmin sushia - riisiinkään ei tarvitse sekoittaa etikkaa. :-)

      Poista